Hogyan lesz Önnél napelem rendszer?

Ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy Önnek is legyen egy saját napelem rendszer a házán, hogy végre elfelejthesse az energiaszámlákat.

 • Adatlap kitöltésTöltse ki az árajánlatkérőt, és mi küldünk egy előzetes kalkulációt.
 • Ha a becslés Önnek elfogadható, akkor műszaki kollégánk egy helyszíni felmérésen pontosítja az adatokat. Pl. tető elhelyezkedése, tájolása, dőlésszöge, fedése, hálózati csatlakozás módja…
 • A felmérés alapján elküldjük Önnek a végleges árajánlatot.
 • A szolgáltatónál benyújtjuk az igénybejelentőt, amit a szolgáltató elbírál.
 • Elkészítjük a csatlakozási dokumentumokat és benyújtjuk a szolgáltatóhoz, ahol ezeket elbírálják.
 • Telepítjük a napelem rendszert.
 • Készre jelentjük a rendszert.
 • Szerződésmódosítás a szolgáltatóval.
 • Mérőóra csere.
 • Havi leolvasás/bediktálás esetén éves átalányra történő módosítás megkérése.
 • A havi villanyszámlában az átalánydíj összeg módosítása

A teljes folyamat 1-2 hónap alatt fejeződik be. Az idő nagy részét a szolgáltató visszajelzésének a gyorsasága határozza meg.

Rendben, de ez után mi lesz?

CsekkmentesAmi a legfontosabb, Önnek évente érkezik egy darab elszámoló villanyszámla, aminek az összege várhatóan 0 Ft lesz. Ha az évben többet süt a nap a statisztikai átlagnál, akkor elképzelhető, hogy még többet is termel a rendszer az igényeinél, ha az átlagnál kevesebbet sütött a nap, (és emiatt kevesebbet termelt a napelem rendszer,) akkor a maradékot ki kell fizetni.

Milyen lesz a végeredmény?

Szeretné tudni, milyen lesz a telepítés eredménye? Nézze meg napelem referencia oldalunkat.

Mutatunk Önnek családi házra, ipari üzemre és önkormányzati épületre telepített rendszereink közül példákat. Ebből látható, hogy többféle rögzítéstechnika létezik, ezért szinte minden tetőre lehetséges a telepítés. A telepítés során a tető szerkezete, hőszigetelése, vízzárósága nem sérül.

Mit kell tennem, hogy a napelem rendszer minél tovább működjön?

Napelem takarításTulajdonképpen semmit. A napelemek öntisztulók, az eső és a szél takarítja őket. Ezen kívül nincs szükség karbantartásra vagy tisztításra. Sőt, ha nyári erős napsütésben, mikor a panel 70-80 fokra felmelegszik, egy hideg vizes locsolás azonnal el is repeszti a panelen levő üveget. Bízzuk a természetre a tisztítást.

Ha ennek ellenére úgy érzi, ráférne a panelekre egy tisztítás, kérjen tőlünk egy takarítást és a megfelelő célszerszámokkal és takarító szerekkel megtisztítjuk a rendszerét. Bármilyen eszközzel (pl. nagy nyomású takarító gép) tilos a paneleket takarítani mert a normál környezeti viszonyokra kialakított szigetelés sérülhet, nem megfelelő eszközzel végzett mechanikai takarítás esetén pedig a panelek felülete karcolódhat, ami teljesítménycsökkenéshez és még gyorsabb elkoszolódáshoz vezethet.

Üzenet írásaÉrdemes évente egyszer leolvasni az inverteren a termelt energia mennyiségét. Így észre lehet venni, ha elkezdene csökkenni a teljesítmény valamilyen oknál fogva. Ezek az okok lehetnek:

 • Napelem teljesítmény gyengülése
 • Felhősebb átlagos év
 • Egy növekvő fa elkezd árnyékot vetni a napelemre

Teljesítmény csökkenésMivel a napelem teljesítmény csökkenése kevesebb, mint évente 1%, emiatt ezt csak hosszabb távon lehet észrevenni. A napelemek élettartama azonban 40-50 év, így ez a csökkenés jelentkezik, csak hosszabb távon érzékelhető.

Nap és felhőA felhősebb vagy naposabb évek váltakozása a fő oka a megtermelt teljesítmény éves hullámzásának. (A globális felmelegedés és így a több napsütés még segíti is a napelemek munkáját.)

Fa árnyékaA fák, tuják, bokrok nem csak a telepítéskor hozhatnak árnyékot a napelem rendszerre és csökkentik a teljesítményt, hanem növekedésük során is folyamatosan figyelni kell erre. Ha egy hagyományos napelem rendszer egyik eleme árnyékot kap az olyan hatást kelt, mintha minden egyes panel ugyanakkora árnyékot kapott volna.

Erre a problémára válaszul született az “okos napelem rendszer”, amiből már többféle változat is létezik. Van amelyik a hagyományos panelek teljesítményét optimalizálja és küszöböli ki a panel szintű árnyékok teljesítménycsökkentő hatását. (Pl. SolarEdge) Van amelyik már a paneleken belül is képes optimalizálni, hogy egy kisebb árnyék esetén ne a teljes panel teljesítménye vesszen el. (Pl. Maxim)

Ezeknek az okos rendszereknek a szükségességét, hasznát vagy lehetőségét természetesen Önnel előre egyeztetjük.

Mutasd meg másoknak is...