Hogyan lesz Önnél napelem rendszer?

Ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy Önnek is legyen egy saját napelem rendszer a házán, hogy végre elfelejthesse az energiaszámlákat.

 • Napelem adatlap kitöltésTöltse ki az árajánlatkérőt, és mi küldünk egy előzetes napelem rendszer kalkulációt. Az ajánlatunk többféle rendszert tartalmaz, mert mindenkinek eltérők az elvárásai és az elképzelései.
 • Ha a becslés Önnek elfogadható, akkor műszaki kollégánk egy helyszíni felmérésen pontosítja az adatokat. Pl. tető elhelyezkedése, napelemek tájolása, dőlésszöge, fedése, hálózati csatlakozás módja, a napelemes rendszer elhelyezésének lehetőségei…
 • A felmérés és a személyes egyeztetés alapján elküldjük Önnek a végleges árajánlatot.
 • A szolgáltatónál benyújtjuk az igénybejelentőt, amit a szolgáltató elbírál.
 • Elkészítjük a csatlakozási dokumentumokat és benyújtjuk a szolgáltatóhoz, ahol ezeket elbírálják.
 • Megtörténik a napelem rendszer telepítése.
 • Készre jelentjük a rendszert.
 • Szerződésmódosítás a szolgáltatóval.
 • Mérőóra csere.
 • Havi leolvasás/bediktálás esetén éves átalányra történő módosítás megkérése.
 • A havi villanyszámlában az átalánydíj összeg módosítása

A napelem rendszerek telepítésének teljes folyamata 1-2 hónap alatt fejeződik be. Az idő nagy részét a szolgáltató visszajelzésének a gyorsasága határozza meg.

Rendben, ez után mi lesz?

Csekkmentesen szebb az életAmi a legfontosabb, Önnek évente érkezik egy darab elszámoló villanyszámla, aminek az összege várhatóan 0 Ft lesz. Ha az évben többet süt a nap a statisztikai átlagnál, akkor elképzelhető, hogy a nagy mennyiségű napenergia miatt még többet is termel a rendszer az igényeinél, ha az átlagnál kevesebbet sütött a nap, (és emiatt kevesebbet termelt a napelem rendszer,) akkor a maradék fogyasztást ki kell fizetni.

Milyen lesz a telepítés végeredménye?

Napelem rendszer referenciaNapelem telepítés elottSzeretné tudni, milyen lesz a telepítés eredménye? Nézze meg napelem referencia oldalunkat.

Mutatunk Önnek családi házra, ipari üzemre és önkormányzati épületre telepített rendszereink közül példákat. Ebből látható, hogy többféle rögzítéstechnika létezik, ezért szinte minden tetőre lehetséges a telepítés. A napelem rendszerek telepítése során a tető szerkezete, statikája, hőszigetelése, vízzáróssága nem sérül.

Lesz egy másik előnye is a napelemes rendszerek használatának. Nyáron egy plusz védő réteg lesz a tetőn, így a tetőtér hőmérséklete több fokkal lesz alacsonyabb, mint korábban. Így sokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet, és a légkondicionáló berendezéseket is sokkal ritkábban kell használni, tehát még csökkenhet is az energiafelhasználása.

Mit kell tenni, hogy a napelem rendszer minél tovább tökéletesen működjön?

Hasznos vagy felesleges a takarítás?Tulajdonképpen semmit. A napelemes rendszerek öntisztulók, az eső és a szél takarítja őket. Ezen kívül nincs szükség karbantartásra vagy tisztításra. Sőt, ha nyári erős napsütésben, mikor a panel 70-80 fokra felmelegszik, egy hideg vizes locsolás azonnal el is repeszti a napelemes rendszer panelén levő üveget. Bízzuk a természetre a tisztítást. Magyarországon elég sűrűn van ahhoz eső, hogy megelőzze a komolyabb szennyeződést.

Ha ennek ellenére úgy érzi, ráférne a panelekre egy tisztítás, kérjen tőlünk egy takarítást és mi a megfelelő célszerszámokkal és takarító szerekkel megtisztítjuk a napelemek felületét. Bármilyen hagyományos takarító eszközzel (pl. nagy nyomású takarító gép) tilos a paneleket takarítani mert a normál környezeti viszonyokra kialakított szigetelés sérülhet. Nem megfelelő eszközzel végzett mechanikai takarítás esetén pedig a panelek felülete karcolódhat, ami garanciavesztéshez, teljesítménycsökkenéshez és még gyorsabb elkoszolódáshoz vezethet.

A napenergia teljesítmény változásai

Érdemes rögzíteni a napelemes rendszer energiatermelésétÉrdemes évente párszor leolvasni az inverteren a termelt energia mennyiségét. Így észre lehet venni, ha valamilyen oknál fogva elkezdene csökkenni a napelemes rendszer teljesítménye. A leginkább jellemző okok a következők:

 • Panelek teljesítmény gyengülése
 • Felhősebb átlagos év
 • Egy növekvő fa elkezd árnyékot vetni a napelem rendszer felületére

Napelemes rendszerek teljesítménycsökkenéseMivel a napelemes rendszerek teljesítmény csökkenése kevesebb, mint évente 1%, emiatt ezt csak hosszabb távon lehet észrevenni. A napelemek élettartama azonban 40-50 év, így ez a csökkenés jelentkezik, csak maximum hosszabb távon érzékelhető.

A megújuló energia termelése változékonyMint a megújuló energia többi ága, a napenergia sem teljesen egyenletesen érkezik, vannak benne éves és napi hullámzások is. A felhősebb vagy naposabb évek váltakozása a fő oka a megtermelt teljesítmény éves hullámzásának. Előfordulnak évek, mikor az őszi folyamatos esők miatt alig termel a rendszer, de előfordulnak gyönyörű indián nyarak, mikor a napelem rendszer szinte nyári teljesítményt ad. (A globális felmelegedés és így a több napsütés még segíti is a napelemek munkáját.)

Árnyék is okozhat termelés csökkenéstA fák, tuják, bokrok nem csak a telepítéskor hozhatnak árnyékot a napelem rendszer felületére és csökkentik a teljesítményt, hanem növekedésük során is folyamatosan figyelni kell erre. Ha egy hagyományos napelem rendszer egyik eleme árnyékot kap az olyan hatást kelt, mintha minden egyes panel ugyanakkora árnyékot kapott volna. Az árnyék nem játék, hatalmas teljesítménycsökkentést tud okozni, tehát komolyan oda kell rá figyelni.

Hagyományos vagy Okos napelem rendszer

Okos vagy hagyományos napelemErre a problémára válaszul született az okos napelem rendszer, amiből már többféle változat is létezik. Van amelyik a hagyományos panelek teljesítményét optimalizálja és küszöböli ki a panel szintű árnyékok teljesítménycsökkentő hatását. (Pl. SolarEdge) Van amelyik a paneleken belül képes optimalizálni, hogy egy kisebb árnyék esetén ne a teljes panel teljesítménye vesszen el. (Pl. Maxim és a félcellás panelek.) Létezik már olyan megoldás is, mely csak azoknak a napelem paneleknek a teljesítményét optimalizálja, melyek néha kaphatnak árnyékot. (Pl. Tigo)

Ezek tehát az „okos” napelem rendszerek előnyei, de sajnos van hátránya is, a némileg magasabb ár. Tehát érdemes tájékozódni, hogy szükség van-e rá vagy megfelel egy hagyományos napelem rendszer is. Ezeknek az okos rendszereknek a szükségességét, hasznát vagy lehetőségét természetesen Önnel előre egyeztetjük.

Mutasd meg másoknak is...