USA-ban is lesz védővám

Már az USA is bevezeti a védővámot.

USA határAz Uniós napelem védővám után pár évvel egy újabb ország vezet be napelem védővámot. Az USA védővám célja Trump szerint ugyanaz, mint az Unió célja volt. Megvédeni a saját gyártóit a kínai (és már a koreai) gyártókkal szemben.

A napelemekre kivetett 30%-os extra vám mellett mosógépekre is kivetették a vámot.

Természetesen a reakciók azonnaliak voltak. Az amerikai gyártók üdvözölték a hírt, a részvényeik azonnali és gyors emelkedésbe kezdtek, már tervezik a gyártás bővítését. Kína és Dél-Korea tiltakozott és be is panaszolták az USA-t a kereskedelmi Világszervezetnél.

Miért érdekes számunkra az USA és Kína közötti kereskedelmi és vámháború? A napelemek ára és a beszerzési lehetőségek szűkülése miatt.

Az Unióban ugyanis drágulást hozott a védővám, valamint a keleti gyártást átirányította az USA irányába. Emiatt Magyarországon is napelem hiány alakult ki. Ha most az USA védővám keményít be a keleti gyártókkal szemben ilyen mértékű plusz teherrel, akkor a gyártóknak ismét érdemes lesz az Unió felé irányítaniuk a termékeiket. Ez rövid távon kínálati növekedést, hosszabb távon árcsökkenést hoz.

A hozzászólások le vannak tiltva.