Az atomenergia leépítése

Franciaország elfordul az atomenergiától.

Zöldülő atomenergiaEurópa atomenergia nagyhatalma bezár 17 atomerőművet. A nagyhatalom nem túlzás, korábban Franciaország energiatermelésének 80%-át atomerőművek adják, szám szerint 58 darab. Európában viszont mostanában rossz az atomerőművek megítélése, és ez érződik Franciaországban is. Ráadásul Dél-Franciaországra gondolva mindenki tudja mekkora napenergia potenciállal rendelkeznek.

Az atomenergia teljes leépítése ilyen arány mellett elképzelhetetlen, de a csökkentés a tiltakozások miatt már borítékolható volt. Nicholas Hulot, a francia környezetvédelmi miniszter jelentette be ezt a célt az RTL rádióban. Szándékuk, hogy az atomenergia részesedését 2025-re 50%-ra csökkentsék.

Franciaország másik friss bejelentését Emmanuel Macron francia elnök tette, mikor azt nyilatkozta, hogy három éven belül az összes szénerőművet bezárják. Ezt ugyan már Francois Hollande is bejelentette, de most Macron előbbre hozta a dátumot.

Ez a vállalás azért annyira nem erős, mint az atomenergia leépítése, mert a szénerőművek az ország energiaellátásának csak 1%-át adják, de azért ez is szép zöld vállalás.

Ha viszont leépítik a szenet és csökkentik az atomenergiát, akkor mi lesz helyette? A megújuló energia! 2020-ra ők is vállalták, hogy az ország energiaigényének 23%-át megújuló energiával fedezik, ehhez viszont elég nagy lemaradásban vannak.

A maradék pár évben ugyan nem hozzák be az elmaradást Németországhoz vagy Angliához képest, de el kell kezdeniük a gyors fejlesztést, ha ezt a 17 atomerőművet ki akarják váltani.

A hozzászólások le vannak tiltva.